Merhaba Vedat Bey, okurlarımıza kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Merhaba, Ben Vedat Çetinkaya, 1992 yılında Konya’da dogdum. Çizim, sokak sanati ve graffiti sanatına cocukluktan beri ilgi duyuyorum. Dövme sanatına olan merakım turizm okulunun yaz staj döneminde, bir arkadasımın yaptığı amatör dövmeyle başladı.
Kaç yıldır dövme sektörünün icindesiniz?
Her geçen gün dövmeye ilgim daha da arttı ve ben de amatör olarak 2015 yıliıda dövme yapmaya basladım. Daha sonra Cleopatra Ink’te calısma fırsatı yakaladım. An itibariyle bir Cleopatra Ink bünyesinde bir stüdyoda sanatçı ve franchise sahibi olarak kariyerime devam ediyorum.
Merakiniz güzel bir noktaya varmış, yaptığınız ilk dövmeyi hatırlıyor musunuz?
Yaptığım ilk dövmeyi unutmam mümkün degil. Arkadaşıma kalıcı bir hatıra bırakmak benim icin oldukça farkı bir histi.
Dövme tarzınızdan biraz bahseder misiniz?
Renkli dövmeleri, vücutta parlak renkleri, kaın ince çizgilerin oluşturduğu kompozisyonlar seviyorum. Renkli realistik ve “Neo-traditional’ yani yeni geleneksel tarzda dövmeler yapmayı sevivorum.
Peki, yapmaktan zevk aldığınız dövme figürleri hangileridir?
Genellikle renkli realistik ve yeni geleneksel dövmeleri bazen de ‘Black Work’ siyah. isçilik dövmeleri yapmayı seviyorum.
Örnek aldığınız bir dövme sanatçısı var mı?
Örnek aldığım birçok dövme sanatçısı var. Su sıralar Waler Montero’nun tarzına bayılıyorum diyebilirim.
Dövmenin toplumdaki yeri hakkında düsünceleriniz nelerdir?
Toplumumuzda dövme henüz bati ülkeler kadar kabul görmüş olmasa da sektörün hızlı ilerleyişi net sekilde görülmektedir. Dövme kimine göre sanat, kimine göre kendini ifade etme biçimi, kimine göre hoş olmayan bir hata.
Bu meslekte dikkat edilmesi gereken en önemli konu nedir?
Dikkat edilmesi gereken en önemli husus hijyen olmalı. Daha sonra dövme yaptıracak kisiyi çok ivi anlamak ve kisinin ne istediğini bilmek geliyor. Yapılan uygulamadan sonra ise hijyen ve dövmeye bakim aşaması ise kesinlikle dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan.
Sektörde neyin son bulmasını isterdiniz?
Sektörde bu isin daha çok ciddiye alınmasını, amatörce yapılan hataların farkına varılarak daha eğitimli ve donanımlı dövme yapılmasını isterim.
Müşterilerinizden aldığınız en garip dövme talebi neydi?
Müşterilerimden birçok garip dövme talebi almışımdır. Sanırım en garip olanı bir müşterim, eski karısının yüzünü şeytana çevirme talebidir. (Gülüyor)
Hem dövme sanatçısı hem stüdyo sahibi olmak epey vakit alıyordur, peki dövmeden arda kalan zamanlarınızı nasıl degerlendiriyorsunuz?
Dövmeden pek zamanım kalmasa da gezmeyi, farklı yerlere gitmeyi seviyorum. Amatör olarak müzik prodüksiyonuyla uğraşıyorum.
Hayalinizde dövme yapmak istediğiniz biri ya da bir karakter var mı?
Hayalimde dövme yapmak istediğim biri yok ama tanınmış kisilerle çalışmak isterim.
‘Collaboration’ is birliği dövme çalışmanız var mı? Bu çalışmalar hakkındaki düsünceleriniz nelerdir?
Birkaç defa başka bir sanatçıyla ortak dövme yapma deneyimim oldu. Keyifli bir deneyimdi. İki sanatçının iş birliğinde tek eser çıkarması heyecan verici. Her.zaman böyle bir çalışam yapmak mümkün degil tabii, bölge ve boyut büyük olmalı, müşteri de dayanaklı. (Gülüvor)
Son olarak, gelecegin dövme sanatçılarına ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Bol bol resim çizmelerini, araştırmalarını, izlemelerini ve disiplinli olmalarını öneriyorum. Bilmediklerini denemeden önce sorsunlar. Tanımasalar bile birçok dövme sanatçısının sorulan sorulara yardımcı olacağını düşünüyorum.